Award Recognised Project

50 & 65 Harbord Square

Designing sustainable mixed-use buildings using concrete

This development provides much needed affordable housing designed to the Code for Sustainable Homes – level 4 using a traditionally reinforced in-situ concrete frame. Alongside this is a primary school, a leisure centre and an NHS health centre, all of which achieved a rating of BREEAM ‘Excellent’. The key constraints were the Jubilee Line tunnels crossing the site, the associated vent shaft and a historic ‘Graving Dock’ located on the plot boundary, just a few metres from the new buildings.

Walsh and the geotechnical team developed a scheme that ensured ground movements and risk to LUL assets and the boundary were negligible. Due to the poor soil conditions on site, piled foundations were designed to ensure that appropriate exclusion zones were maintained around all LUL assets. This was supported by a construction strategy that ensured the adjacent ‘Graving Dock’ was not adversely impacted by the new 8m-deep basement that was built just 8m away.

A detailed geotechnical analysis was undertaken to verify that potential ground movements stayed within acceptable limits throughout the project. This included both movements in the short term as pressure was relieved on the assets during excavation of the large basement, and also in the long term as the construction of the new buildings increased earth pressure.

Instead of using deep steel beams as had originally been planned, Walsh suggested using post-tensioned concrete techniques. This minimised the depth of the transfer beams which span more than 20m over a new Sports England-compliant Sports Hall in the leisure centre. This also allowed the depth of basement below to be reduced and had the added benefit that using concrete across the site made it easier for the client to procure through a single sub-contractor.

The school and health centre were designed with long clear spans, ‘soft spots’ and minimal columns which provides long-term flexibility for Tower Hamlets and the NHS to fit-out and adapt the buildings to suit their needs as they change.

Awards

Client 
  • Canary Wharf Group
Architect 
  • Patel Taylor
Contractor 
  • Canary Wharf Contractors
Completion Date2021

Please click on images below to open a full-screen gallery.

Explore Related Projects

Student Accommodation

Chapter London Bridge

Innovating city student living through MMC [...]

Read more

Student Accommodation

Wembley Park Plot NE01

Using lean design to reduce embodied carbon on large PBSA scheme [...]

Read more

Residential

83 Barchester Street

Revitalising a site of industrial heritage for modern living and community-focused design [...]

Read more

Residential

Paddington Green Police Station

Wind-tunnel testing and temporary works design reduces high-rise concrete volumes & embodied carbon [...]

Read more

Hotels

Quay House

Integrated engineering approach delivers elegant & sustainable hotel design [...]

Read more

Mixed Use

Harold Hill Family Welcome Centre

Structural scheme designed for future-proof adaptation [...]

Read more

Taking Sustainability Seriously

Sustainability is in our DNA and we have our own ambitious goals to achieve Net Zero as a business and with our designs. With innovative in-house monitoring tools, Walsh clients have seen on average reductions of 10-20% total embodied carbon, with some of our flagship work achieving 60-70% reductions compared with baseline figures.