Project

Beorma Quarter Tower

Structural scheme delivers open span office layouts with flexible residential units above

Located within the Birmingham Big City Plan target development area in central Birmingham, The Beorma Quarter Tower is built opposite the prominent Bullring and the listed Grade II* St Martin’s Church. At the centre of the development there will be a new public square called “Orwell Place” linking the Bullring to the Northwest and Allison Street to the South. The Tower’s architecture is linked to the original use of the land as burgage plots during early settlements of Birmingham.

The Tower will provide commercial spaces at ground floor, with grade A office accommodation above. At the upper floors more than 140 new homes will be created.

The structural scheme was driven by the architectural aspiration to create a high specification development. The largely clear internal spans compliment the architectural open plan layouts of the office floors. Similarly the absence of any internal columns at the residential levels allows full flexibility for future flat layouts. The entire scheme is based on flat slab construction simplifying the coordination and routing of services. The structural frame compliments the external facade which follows the burgage plot line and is a prominent design feature of the tower.

Walsh worked closely with the Frame Contractor to deliver the basement and the superstructure frame in their bespoke and integrated construction solutions including precast concrete manufactured off-site such as the RC columns and basement retaining wall panels, hybrid PT slab solution.

Client 
  • Salhia Investment Ltd
Architect 
  • Broadway Malyan
  • MDS
Contractor 
  • JRL
Completion Date2026

Please click on images below to open a full-screen gallery.

Explore Related Projects

Student Accommodation

Chapter London Bridge

Innovating city student living through MMC [...]

Read more

Student Accommodation

Wembley Park Plot NE01

Using lean design to reduce embodied carbon on large PBSA scheme [...]

Read more

Residential

83 Barchester Street

Revitalising a site of industrial heritage for modern living and community-focused design [...]

Read more

Residential

Paddington Green Police Station

Wind-tunnel testing and temporary works design reduces high-rise concrete volumes & embodied carbon [...]

Read more

Hotels

Quay House

Integrated engineering approach delivers elegant & sustainable hotel design [...]

Read more

Mixed Use

101 Camley Street

Tailoring a new-build for commercial, life sciences fit-out [...]

Read more

Taking Sustainability Seriously

Sustainability is in our DNA and we have our own ambitious goals to achieve Net Zero as a business and with our designs. With innovative in-house monitoring tools, Walsh clients have seen on average reductions of 10-20% total embodied carbon, with some of our flagship work achieving 60-70% reductions compared with baseline figures.