Project

Blue Fin Bankside

Cutting-edge design enables innovative construction method

This commercial project for Land Securities comprises 13 storeys of office space above ground, a health club and shopping arcade on the ground floor and a high specification three-storey basement below. This landmark building is in a premium location next to the Tate Modern. Walsh value engineered the design to make the building quicker to construct and save on materials.

The striking façade of this building is made of 2000 blue aluminium fins, hence its nickname, the Blue Fin building.

We had a specific brief from the client in terms of programme, materials and method of construction. They specifically requested using top-down construction for the basement, to speed up the development. We achieved this by the use of ‘plunged stanchions’ which at the time was a specialist form of construction and demanded a cutting-edge approach. We achieved this through a rigorous analysis of existing test data, as no code rules existed for this particular form of construction.

To complement this, we designed concrete cores that sat on plate girders to fit within the width of the walls. These act compositely with the walls above to save material and to ease the construction difficulty.

Client 
  • Byrne Bros
Architect 
  • Allies & Morrison
Contractor 
  • Bovis / Lendlease
Completion Date2007
Sectors 
Location 
  • London
  • Southwark

Please click on images below to open a full-screen gallery.

Explore Related Projects

Student Accommodation

Chapter London Bridge

Innovating city student living through MMC [...]

Read more

Residential

Paddington Green Police Station

Wind-tunnel testing and temporary works design reduces high-rise concrete volumes & embodied carbon [...]

Read more

Mixed Use

Harold Hill Family Welcome Centre

Structural scheme designed for future-proof adaptation [...]

Read more

Student Accommodation

Palmerston Court

MMC innovations & Passivhaus standards [...]

Read more

Healthcare

Springfield Hospital

Lean design delivers significant savings on time and materials [...]

Read more

Infrastructure

Paper Yard

Innovative foundations & MMC deliver ‘meanwhile’ lab space on masterplan site [...]

Read more

Taking Sustainability Seriously

Sustainability is in our DNA and we have our own ambitious goals to achieve Net Zero as a business and with our designs. With innovative in-house monitoring tools, Walsh clients have seen on average reductions of 10-20% total embodied carbon, with some of our flagship work achieving 60-70% reductions compared with baseline figures.