Project

London Dock School

Cost-effective Passivhaus school facilities focused on minimising Whole Life Carbon

Walsh joined the London Dock School project at RIBA Stage 3 and was asked to conduct a value engineering exercise. In doing so, we found significant improvements could be made to the original proposals and reduced the embodied carbon of the build by 30%.

The Walsh designs included changing 300mm RC slabs to 225mm post-tensioned slabs and significantly reduced the overall weight of the structure which allowed for a reduction in the number of piles. This approach to minimising embodied carbon was extended into maximising cement replacements and we recommended that the project should become an early adopter of 56-day strength concrete.

Sports facilities have been delivered on this constrained site by placing them in a double basement. Open double-height spaces were created to house the Sports England-compliant Sports Hall and a Multi-Use Games Area (MUGA). This was achieved with 20m long steel trusses and plate girders. Given that these facilities are placed underneath classroom spaces in the superstructure above which would experience intense periods of student load movements, we conducted a detailed analysis of the vibration response of these long-spanning structures to prioritise user comfort whilst minimising steel weight and materials.

The school was designed by Passivhaus specialist architects – Architype – and worked closely with them to coordinate a design that provided an unbroken thermal envelope and allowed for simple airtight construction of the façade substrate.

The result is a sustainable modern secondary school that offers exceptional facilities whilst delivering the lowest possible Whole Life Carbon in line with the UK’s Net Zero ambitions.

London Dock School Sports Hall
Client 
  • Mulberry Schools Trust
Architect 
  • Architype
Contractor 
  • Kier
Completion Date2024

Explore Related Projects

Student Accommodation

Chapter London Bridge

Innovating city student living through MMC [...]

Read more

Residential

Paddington Green Police Station

Wind-tunnel testing and temporary works design reduces high-rise concrete volumes & embodied carbon [...]

Read more

Hotels

Quay House

Integrated engineering approach delivers elegant & sustainable hotel design [...]

Read more

Mixed Use

Harold Hill Family Welcome Centre

Structural scheme designed for future-proof adaptation [...]

Read more

Student Accommodation

Palmerston Court

MMC innovations & Passivhaus standards [...]

Read more

Healthcare

Springfield Hospital

Lean design delivers significant savings on time and materials [...]

Read more

Taking Sustainability Seriously

Sustainability is in our DNA and we have our own ambitious goals to achieve Net Zero as a business and with our designs. With innovative in-house monitoring tools, Walsh clients have seen on average reductions of 10-20% total embodied carbon, with some of our flagship work achieving 60-70% reductions compared with baseline figures.