Project

Perspective Building

Justifying wall removal and upwards extension to release sales area on repurposed office building

The redevelopment of the former MI6 offices in Lambeth consisted of a total gutting and major structural alterations within the tower, involving the removal of some of the shear cores. The project consisted of a total stripping of the façade and alteration of the structure. The development also had a significant amount of new build and formation of new basement.

Walsh used Finite Element 3D programmes to analyse the existing structure of the building. By doing so we were able to advise the client on the number of additional floors that the existing structure could carry. Also we justified the removal of significant sections of the existing walls on the lower floors that otherwise encumbered an efficient apartment layout. As a result of our work significant additional sales area was released to the client.

The demolition and the construction of the basement presented major problems with ground movement, as some early Bakerloo cast-iron tunnels exist below the site. These tunnels are extremely sensitive to movement, and we worked closely with LUL to avoid damage, and were involved in the repair and strengthening of the tunnels.

Client 
  • Nicholson Estate
Architect 
  • Assael Architecture
Contractor 
  • Pearce Construction
Completion Date2005

Please click on images below to open a full-screen gallery.

Explore Related Projects

Student Accommodation

Chapter London Bridge

Innovating city student living through MMC [...]

Read more

Residential

83 Barchester Street

Revitalising a site of industrial heritage for modern living and community-focused design [...]

Read more

Residential

Paddington Green Police Station

Wind-tunnel testing and temporary works design reduces high-rise concrete volumes & embodied carbon [...]

Read more

Mixed Use

Harold Hill Family Welcome Centre

Structural scheme designed for future-proof adaptation [...]

Read more

Student Accommodation

Palmerston Court

MMC innovations & Passivhaus standards [...]

Read more

Mixed Use

Orchard Gardens, Elephant Park

Scheme and feasibility designs for flexibility and sustainability [...]

Read more

Taking Sustainability Seriously

Sustainability is in our DNA and we have our own ambitious goals to achieve Net Zero as a business and with our designs. With innovative in-house monitoring tools, Walsh clients have seen on average reductions of 10-20% total embodied carbon, with some of our flagship work achieving 60-70% reductions compared with baseline figures.