Project

Springfield Hospital

Lean design delivers significant savings on time and materials

Walsh were appointed as engineers on the Springfield Forensic and Non-Forensic buildings. These consist of two blocks of five storeys, approximately 110m by 75m on plan.

It is a mixed-use scheme consisting of hospital wards, car parking, plant and retail space. Together both blocks provide over 150 bedrooms and a wide array of treatment rooms, facilities and quiet garden spaces.

One block contains two large roof gardens protected by a series of cantilevering concrete piers with a high specification finish.

Walsh were able to derive a lean design to minimise slab depths while removing columns. We were able to remove a large amount of column heads and downstands, significantly simplifying the slab soffits.

One of the new blocks overhangs and existing building by up to 5.5m. Walsh were able to design a cantilevering shear wall system to achieve the offset and minimise the disruption to the existing building.

Ground conditions were also poor on the site and the garden buildups resulted in heavy building weights. Walsh worked with our geotechnical specialists to design a lean ground-bearing raft foundation for both buildings to support the heavy weight of the building.

Client 
  • South West London and St. George’s NHS Trust
Architect 
  • CF Moller
Contractor 
  • Sir Robert McAlpine
Completion Date2023

“Thank you for all your hard work. The level of service and support you and your team have given has been beyond that of any structural engineer I have worked with before. Your ability to engineer lean solutions and not simply over engineer everything has been second to none”

Alex Donnelly, Project Manager, Sir Robert McAlpine

Please click on images below to open a full-screen gallery.

Explore Related Projects

Student Accommodation

Chapter London Bridge

Innovating city student living through MMC [...]

Read more

Residential

83 Barchester Street

Revitalising a site of industrial heritage for modern living and community-focused design [...]

Read more

Hotels

Quay House

Integrated engineering approach delivers elegant & sustainable hotel design [...]

Read more

Mixed Use

Harold Hill Family Welcome Centre

Structural scheme designed for future-proof adaptation [...]

Read more

Student Accommodation

Palmerston Court

MMC innovations & Passivhaus standards [...]

Read more

Mixed Use

Orchard Gardens, Elephant Park

Scheme and feasibility designs for flexibility and sustainability [...]

Read more

Taking Sustainability Seriously

Sustainability is in our DNA and we have our own ambitious goals to achieve Net Zero as a business and with our designs. With innovative in-house monitoring tools, Walsh clients have seen on average reductions of 10-20% total embodied carbon, with some of our flagship work achieving 60-70% reductions compared with baseline figures.