Project

Willoughby Road

Engineering office space on suburban business parks

These two commercial buildings on a suburban business park in Bracknell provide 10,000m2 of office space. Built using a reinforced concrete frame, and designed with exposed architectural steelwork in the atrium, staircase and ceiling design, the buildings have been built to British Council for Offices (BCO) standards.

Located within the Willoughby Road business park adjacent to Bracknell Town centre, this development provides 10,000m2 of high specification office space.

The site enabling works included the diversion of a 1500mm diameter culvert, a flood study, relevelling and treatment of the site with lime stabilisation to reform the wet soft surface clays.

The development is split between two buildings, each of which features a reinforced concrete frame with a 9m grid and reinforced concrete flat slabs. Each building also had a feature atrium with exposed steelwork.

Phase 1. Developed for Hardcastle, this is a three-storey concrete frame over a basement car park. The top floor features exposed bow string trusses and provides head room of up to 4.5m.

Phase 2. Developed for Morley Fund Management, this building is of similar design and is a four-storey building with plant and storage facilities at roof level.

Both buildings are designed around a central atrium that features a planar glass frontage, a frosted glass lift shaft and a wraparound, cantilevered steel staircase.

Client 
  • Hardcastle
  • Morley Fund Management
Architect 
  • Todd Architects
Contractor 
  • Birse Construction
Completion Date2002
Sectors 
Location 
  • Berkshire
  • Bracknell

Please click on images below to open a full-screen gallery.

Explore Related Projects

Mixed Use

Harold Hill Family Welcome Centre

Structural scheme designed for future-proof adaptation [...]

Read more

Student Accommodation

Palmerston Court

MMC innovations & Passivhaus standards [...]

Read more

Mixed Use

Orchard Gardens, Elephant Park

Scheme and feasibility designs for flexibility and sustainability [...]

Read more

Infrastructure

Paper Yard

Innovative foundations & MMC deliver ‘meanwhile’ lab space on masterplan site [...]

Read more

Healthcare

Tolworth Hospital

Optimising the design approach for a public healthcare facility [...]

Read more

Residential

Meridian Water

Mixed-use development on masterplan site with challenging constraints [...]

Read more

Taking Sustainability Seriously

Sustainability is in our DNA and we have our own ambitious goals to achieve Net Zero as a business and with our designs. With innovative in-house monitoring tools, Walsh clients have seen on average reductions of 10-20% total embodied carbon, with some of our flagship work achieving 60-70% reductions compared with baseline figures.