Award Recognised Project

Willow Walk

Piling solution mitigates groundwater & drainage issues on marshland site

This residential development in Wandsworth comprises three residential blocks with office space on lower floors and a common basement for parking and plant.

The 0.4ha site is located on former marshland adjacent the River Thames and River Wandle. The poor-quality soils and high groundwater table necessitated a fully piled foundation solution including the use of contiguous piles to form the new basement walls.

Walsh prepared the drainage strategy and flood risk assessment for the site. SUDS measures including permeable paving and attenuation tanks were incorporated in our detailed drainage design to mitigate the risk of flooding.

Precast construction was utilised throughout to improve programme and quality of finish. Walsh undertook detailed design of precast columns and twin-walls as part of the frame. The façade was formed with brick-slips on precast concrete panels. Walsh liaised closely with the façade contractor from an early stage of the project to ensure the substantial loads were applied in the most efficient manner and to coordinate cast-in fixings at the slab edge.

 

Imagery Credit: Clive Sherlock

Awards

Client 
  • Hollybrook
  • Peabody
Architect 
  • Burwell Architects
Contractor 
  • Hollybrook
Completion Date2024

Please click on images below to open a full-screen gallery.

Explore Related Projects

Student Accommodation

Chapter London Bridge

Innovating city student living through MMC [...]

Read more

Residential

83 Barchester Street

Revitalising a site of industrial heritage for modern living and community-focused design [...]

Read more

Residential

Paddington Green Police Station

Wind-tunnel testing and temporary works design reduces high-rise concrete volumes & embodied carbon [...]

Read more

Mixed Use

Harold Hill Family Welcome Centre

Structural scheme designed for future-proof adaptation [...]

Read more

Student Accommodation

Palmerston Court

MMC innovations & Passivhaus standards [...]

Read more

Healthcare

Springfield Hospital

Lean design delivers significant savings on time and materials [...]

Read more

Taking Sustainability Seriously

Sustainability is in our DNA and we have our own ambitious goals to achieve Net Zero as a business and with our designs. With innovative in-house monitoring tools, Walsh clients have seen on average reductions of 10-20% total embodied carbon, with some of our flagship work achieving 60-70% reductions compared with baseline figures.